Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

17°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
TOP 7 -käyntikohteet

TOP 7 -käyntikohteet

Mäkiaution rotko

Mäkiaution upea kallioinen rotko on muusta metsäluonnosta erottuva, kaunis geologinen esiintymä 300m päässä Panorama Bar & Cafén pohjoispuolella, lähellä Tahkonrinteiden huippua. Paikka oli pitkään hankalakulkuinen ja lähes piilossa oleva kohde, mutta kesällä 2020 se kunnostettiin kaikkien saavutettavaksi ja koettavaksi. Rotko itsessään on noin 150m pitkä ja sen kallioseinämien keskellä kuljetaan portaita ja pitkospuita pitkin. Pöllölaavuksi nimetty rotkon laavu upeine maisemineen on yksi alueen suosituimmista nuotiopaikoista, jonne on helppo poiketa myös pienten lasten kanssa.

Mäkiaution rotkon kunnostamista jatkettiin loppukesällä 2022 ja työn valmistumisen jälkeen kallioseinämien keskellä kuljetaan entistä pidemmälle alaspäin. Samalla valmistui myös uusi, helpommin kuljettava reitti maisemahissin ala-aseman suuntaan.

Mäkiaution rotkolle kuljetaan alueen lukuisia ulkoilureittejä tai lumettomaan aikaan Tahkon portaita pitkin, mutta lähelle pääsee kesä- ja syyssesongilla myös maisemahissillä sekä autolla rinteiden länsipuolelta kiertäen. Itse rotkon portaikossa ei ole talvikunnossapitoa, mutta laavu on tavoitettavissa moottorikelkkaillen ja talvireittejä pitkin retkeillen. Noin 350m päässä Mäkiaution rotkolta, Panorama Landscape Hotelin yhteydessä sijaitsee myös upea Metsäkylpylä Lähde, joka kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan vierailtavien kohteiden listalle.

Kävelijä Mäkiaution rotkolla
zipline syksy

Tahko Zipline

Koe Suomen pisin vaijeriliuku Tahko Mountainin huipulta Syvärijärven yli Tahkon keskustaan. Zipline on avoinna ympäri vuoden.

Lue lisää

Huutavanholman näköalatasanne

Upea, kesällä 2022 valmistunut näköalatasanne sijaitsee Huutavanholman luonnonsuojelualueen kautta kulkevan reitin varrella, lähellä Pehkua ja Tahkon näköalatornia. Maastoon merkityistä reiteistä näköalatasanteen kautta kulkee Huutavanholman kierros ja Tahkomäen kierros.

Auringonnousua katselemassa Huutavanholman näköalatasanteella

Tahkon Näköalatorni

Jykevä, noin 13 metriä korkea näköalatorni sijaitsee rinteiden huipulla, rinneravintola Pehkun ja Ziplinen yläaseman vieressä. Tornissa on kolme kerrosta, joista alimmasta avautuu talvikäytössä oleva lähtöportti Special -rinteeseen, keskikerroksesta maisemia voi ihastella myös sateisella kelillä ja ylin, avoin kerros avaa mahtavat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Tahkon torniin noustaan alumiinirakenteisia, tukevia rappusia pitkin ja huipulle mahtuu noin 30 henkilöä kerrallaan. Tornin ylätasanne kohoaa noin 200 metriin rinteen juurella olevan Syvärin vedenpinnasta. Sen vaihtuvat maisemat viehättävät läpi vuoden – kaikkina vuorokauden aikoina.

Tahkon näköalatorni on saavutettavissa alueen ulkoilureittejä pitkin sekä autolla ja bussilla rinteiden länsipuolelta kiertäen. Maisemahissi vie kesäsesongilla noin kilometrin päähän ja portaiden yläosasta kävelymatkaa tulee noin 500m verran.

Kammonluoto

Syvärijärven salaisuus, kaunis Kammonluoto on noin 140 metriä pitkä, pinta-alaltaan reilun 3000 m2 kokoinen saari Tahkon matkailualueen pohjoispuolella. Viehättävästä päiväretkikohteesta löytyy katettu tulentekopaikka, polttopuut sekä ulkokäymälä. Saarella risteilee pieniä polkuja ja sen rannoilla on mukava nauttia ympäröivästä maisemasta. 

Kammonluodolla on hiekkapohjainen rantautumispaikka, johon pääsee helposti pienillä veneillä, kanooteilla ja SUP-laudoilla. Vesiteitse kohteeseen on Tahkon sillalta noin 2,5km mittainen matka ja väliltä on lyhyt matka pistäytyä myös esimerkiksi historialliseen Aholansaareen. Talvisin Kammonluodolle pistäytyy evästelemään moottorikelkalla tai jäälatuja pitkin hiihdellen.

Aholansaari

Tahkon kupeessa, lyhyen laivamatkan päässä sijaitseva historiallinen käyntikohde viehättää kaikkina vuodenaikoina. Saaren pihapiirissä voi tutustua muun muassa 1800-luvulla eläneen talonpojan ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen savupirttimuseon, Hyvämäen kesäpappilaan sekä päärakennuksen pienoisnäyttelyihin. Saarella on myös noin 2km pitkä luontopolku, kaksi suojaisaa uimarantaa, lasten leikkipaikka, kota ja ravintolapalvelut. Saaren historiaan voi syventyä myös audio guide -tekniikalla toteutetun, omaan tahtiin koettavan Saaren tarina -kuunnelmakierroksen avulla. 

Aholansaaren vesibussi lähtee Sääskiniemen laivalaiturista ja sesongilla vuoroja ajetaan noin kahden tunnin välein. Laivamatka kestää noin 10-15 minuuttia suuntaansa. Talvisin Aholansaareen pääsee jäätietä ja jäälatuja pitkin.

Aholansaari Toivo-laiva
Paavonpirtti

Tahkon portaat

Suomen pisimmät portaat vievät suoraan Tahkon huipulle, joten voit oikaista upeisiin maisemiin keskeltä rinnealuetta. Tahkon portaissa on kaikkiaan 1054 askelmaa ja matkan varrelle mahtuu myös hiekkapäällysteisiä osuuksia sekä tilava tasanne levähdyshetkeä varten. Ravintola Tirolin terassilta matkaa aivan rinteiden huipulle tulee noin kilometrin verran. Puiset portaat palvelevat kuntoilijoita, urheilijoita sekä maisemista nautiskelijoita ja ne muodostavat samalla yhteyden alueen muille retkeilyreiteille. Tahkon portaisssa ei ole talvikunnossapitoa, joten ne suljetaan lumetuskauden alkaessa.

Nousemassa Tahkon portaita