Vastuullisuus on välttämättömyys

Vastuullisuus on sana, jolta tuskin kukaan on nykymaailmassa voinut välttyä. Keskustelu aiheen ympärillä käy ajoittain kuumana ja joskus kuumenevat myös keskustelijoiden tunteet. Mielipiteiden sinkoillessa fakta on kuitenkin, että pärjätäksemme nyt ja tulevaisuudessa, vastuullisuustekoja vaaditaan sekä kuluttajilta että yrityksiltä, eivätkä tuosta kelkasta putoavat firmat tule pysymään muun bisnesmaailman perässä. 

Pitkän uran elintarvike- ja teknologiateollisuudessa tehnyt Jorma Turunen, DI, eMBA, tekniikan tohtori, tekniikan kunniatohtori, työelämäprofessori, kiinnostui vastuullisuudesta toimiessaan Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtajana vuosina 2010–2018. Hänen mukaansa ilmastonmuutos on nykyään niin pitkällä, ettei sitä pystytä pysäyttämään pelkästään virkamiesten ja poliitikkojen toimilla. Jalanjälkien siloittelun sijaan tarvitaan kädenjälkiä, ja ne syntyvät yritysten toimesta. Vain yritykset pystyvät tuottamaan palveluja ja tuotteita, jotka huomioivat kaikki vastuullisuusaspektit ympäristöystävällisyydestä sosiaaliseen vastuullisuuteen.

Tekoja, ei puheita

Vastuullisuuskeskustelussa nousee usein esiin puheiden ja tekojen välinen kuilu, josta myös Turunen huomauttaa. Kun puhutaan paljon ja tehdään vähän, lipsahdetaan viherpesun puolelle, mikä ei luonnollisesti bisnesmaailmassakaan ole luottamusta herättävää saati kestävää.

Vastuullisuustekojen on oltava faktapohjaisia ja perustua puheen sijaan konkreettisiin, helposti todennettaviin toimiin. Apukeinoina tähän on olemassa useita kotimaisia vastuullisuussertifikaatteja, joita yritykset voivat saavuttaa täyttämällä toiminnassaan tietyt kriteerit. 

vastuullisuus tahko mountain speaks

Tahko on matkakohteena ainoa laatuaan, nyt myös vastuullisuusnäkökulmasta. Tahko on nimittäin juuri saavuttamaisillaan ensimmäisenä suomalaisena matkailukeskuksena Visit Finlandin kehittämän Sustainable Travel -Finland -merkin. Kun merkkiä lähdettiin tavoittelemaan helmikuussa 2020, tavoitetta oli edistämässä noin 20 alueen yritystä.

Eikä tekeminen suinkaan tähän lopu, sillä tästä matka vasta alkaa. Pitkällä aikavälillä vastuullisuus ja sen saavutettavaksi tekeminen on yksi Tahkon tärkeimmistä prioriteeteista, koska tulevaisuutemme kannalta vastuullinen matkailu ei voi olla etuoikeus, se on välttämättömyys.

Uusimmassa T.M.S. Pekka Vihma -jaksossa vastuullisuudesta ja sen merkityksestä osana yrityksen strategiaa on kertomassa Jorma Turunen, DI, eMBA, tekniikan tohtori, tekniikan kunniatohtori, työelämäprofessori. Jaksossa kuullaan muun muassa, mikseivät yritykset tarvitse Turusen mielestä paljon puhuttua erillistä vastuullisuustarinaa.