Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

22°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Lemmikin kanssa lomalla

Lemmikin kanssa lomalla

  Salla Kotsalainen • 24 huhtikuun, 2023

Seikkailua, sporttia ja nautiskelua – myös koiran kanssa

Lemmikin kanssa lomalla. Tahko on lemmikkiystävällinen matkakohde, jossa viihtyvät niin omistajat kuin nelijalkaiset perheenjäsenet. Löydä lemmikkiystävällinen majoitus ja ravintolat sekä sopivat ulkoilureitit, eläinlääkärin palvelut ja muuta hyödyllistä tietoa lomailuun lemmikin kanssa.

Suomessa arvioidaan olevan noin 700 000 koiraa*, jotka lomailevat luontevasti omistajansa mukana. Tahkolla koiraystävien kanssa lomailu onnistuu ympäri vuoden, ja koirat ovat tervetulleita lemmikkiystävällisiin majoituskohteisiin, luontoreiteille sekä useisiin ravintoloihin ja muille taukopaikoille. Myös lähialueen retkeilykohteissa riittää tutkittavaa useammaksi päiväksi, joten Tahko toimii erinomaisena tukikohtana pidemmillekin retkeilyreissuille.

Ennen lomalle lähtöä varmista, että lemmikilläsi on tarvittavat rokotukset ja mikrosiru, sekä omistajan yhteystiedot esimerkiksi kaulapantaan tai valjaisiin kiinnitettynä.

lemmikin kanssa lomalla

Lemmikkiystävällinen majoitus

Majoitusvalikoimassamme on yli 200 lomakohdetta, joihin lemmikit ovat lämpimästi tervetulleita. Lemmikin lomailusta veloitetaan lisämaksu, joka vaihtelee hieman majoituskohteen mukaan. Yhdellä lemmikkimaksulla mukana voi olla useampikin karvakaveri.

Viihtyisittekö parhaiten rauhallisessa rantahuvilassa vai hotellissa palveluiden äärellä? Tai entäpä kuitenkin huoleton huoneisto ruuanlaittomahdollisuuksineen? Tutustu eri vaihtoehtoihin osoitteessa www.tahko.com/lemmikkikohteet, valitse lisäpalveluksi ”Lemmikkimaksu” ja varaa kätevästi verkossa.

Lomalle kannattaa pakata mukaan kotoa tuttuja tavaroita, kuten lemmikin oma peti, peitto tai kuljetushäkki, sekä vesi- ja ruokakuppi ja tarvittaessa esimerkiksi tilan rajaamiseksi tarkoitettu portti. Uusi ympäristö voi tuntua lemmikistä vieraalta ja omat tuoksut tuovat turvaa, mikäli eläin täytyy jättää hetkeksi yksin majoituskohteeseen.

lemmikin kanssa lomalla

Huomioi nämä majoittuessasi

  • Lemmikkimaksu ei kata mahdollisia lemmikistä aiheutuneita tekstiilien pesulakustannuksia.
  • Kerääthän lemmikkisi jätökset, jotta piha-alueet pysyvät siisteinä.
  • Ethän jätä lemmikkiäsi pitkäksi aikaa yksin. Varmista myös, ettei esimerkiksi haukkuminen häiritse naapureita. Liikuteltava web -kamera on varsin kätevä lisävaruste lemmikin kanssa lomaillessa ja mahdollistaa eläimen valvomisen myös ravintolaillallisen tai kauppareissun aikana.
Koirat tulee pitää kytkettyinä kaikilla yleisillä reiteillä liikuttaessa.

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

Suuntaa merkityille metsäreiteille, kävele Suomen pisimpiä portaita pitkin ihastelemaan maisemia Tahkon huipulle, pulahda kirkasvetiseen Syväriin vilvoittelemaan tai tee päiväretki meloen alueen lähisaarille.

Tahkon upeat ulkoilumahdollisuudet tarjoavat tutkittavaa useaksi päiväksi. Kytkettynä ollessaan koirat ovat tervetulleita kaikille retkeilyreiteille sekä niiden varrella sijaitseville taukopaikoille ja muun muassa rinneravintoloihin vähintään terassille. Muistathan kuitenkin, että koirat eivät ole aivan kaikkien juttu ja osa ihmisistä voi jopa pelätä niitä. Ota siis huomioon myös muut retkeläiset ja pidä koira asiallisella etäisyydellä muiden leiristä, tavaroista ja eväistä.

Luontoreittien ja yleisten kävelyväylien lisäksi koiran kanssa saa liikkua myös esimerkiksi Tahkon portaissa, lähiliikuntapuistossa sekä sydäntalvelle avautuvilla jääladuilla. Omistajan harkinnan mukaan huipulle voi matkustaa myös Maisemahissin kyydissä. Lisää mukavia retkikohteita löytyy läheisistä pikkusaarista, jonne pääsee muun muassa vuokrakanootilla meloen. Yleistä uimarantaa lukuun ottamatta koiraa voi uittaa alueen vesistöissä, muut lomailijat huomioiden.

Tahkolla ei vielä ole omaa koirapuistoa. Lähin, paikallisen koirayhdistyksen ylläpitämä koirapuisto sijaitsee noin 10 km päässä Tahkolta, Nilsiän sataman tuntumassa. Kaksiosainen puisto löytyy Google Mapsista nimellä Koirapuisto Nilsiän Satama.

lemmikin kanssa lomalla

Huomioi nämä ulkoillessasi

  • Pidäthän lemmikin kytkettynä aina alueella liikkuessasi – myös luontoreiteillä.
  • Otathan huomioon myös muut liikkujat, kuten esimerkiksi maastopyöräilijät.
  • Alamäkipyöräilyradoilla koiran kanssa liikkuminen on turvallisuussyistä kielletty.
  • Kerää lemmikin jätökset ja tuo ne mukanasi alueen yleisiin roska-astioihin. Tahko on roskaton retkeilykohde, eikä sen reittien taukopaikoilla ole roska-astioita.
  • Voit pyytää koirallesi vettä kaikista alueen yrityksistä. Mikäli matkajuomakuppia ei ole mukana, saat lainaksi myös kupin.
lemmikin kanssa lomalla
Onhan koiran ravintolaetiketti hallussa?

Koiraystävälliset ravintolat Tahkolla

Koirat seikkailevat sujuvasti omistajansa mukana ja ovat tervetulleita useisiin alueen ravintoloihin, muut ravintolavieraat ja ruuhka-ajat huomioiden. Suurin osa ravintoloista sallii lemmikit vain terassilla, mutta osaan koirat ovat tervetulleita sisätiloihin saakka varsinkin kaikkein vilkkaimpien aukiolotuntien ulkopuolella. Voit tiedustella ravintolan tilannetta etukäteen suoraan ravintoloista tai kysäistä ohikulkiessasi ovelta.

Katso tästä ravintolakohtaiset lisätiedot

– Panorama Bar & Café: Sallittu sisällä ja terassilla
– Rinneravintola Pehku: Sallittu sisällä ja terassilla
– Hophaus Tahko: Sallittu sisällä ja terassilla
– Break Sokos Hotel Tahkon aulabaari: Sallittu sisällä ja terassilla
– Ravintola Riemu: Sallittu sisällä ja terassilla

– Hesburger Tahko: Sallittu terassilla
– Pizza Breikki: Sallittu terassilla
– Ravintola Hillside: Sallittu terassilla
– Ravintola Rehti: Sallittu terassilla
– Ravintola Golden Resort: Sallittu terassilla
– Ravintola Wanha Klubi: Sallittu terassilla

– Ravintola El Monte: Sallittu varaustilanteen mukaan sisällä ja terassilla, mutta vain ennakkovarauksella.

Mukavan ravintolakokemuksen ja hyvän fiiliksen
varmistamiseksi, pidäthän huolta että lemmikilläsi on
hallussa koiran ravintolaetiketti*

Ulkoiluta koira ennen ravintolaan menoa.

Pidä koira hihnassa myös sisällä ravintolassa.

Osoita koiralle oma paikka lattialta.

Varmista, että koira osaa tavallisimmat käskyt: ”istu”, ”maahan” ja ”paikka”.

Pidä huolta, että koira ei kerjää eikä häiritse muita asiakkaita.

Älä anna koiralle ravintolan ruokaa, leivoksia tai luita.

Älä vie koiraa ravintoloihin, joissa musiikki soi kovalla.

Älä vie koiraa kesällä ravintolan kuumalle terassille.

Älä vie ravintolaan koiraa, joka ei ole sosiaalinen eikä tule
toimeen muiden koirien tai uusien ihmisten kanssa.

Harkitse viihtyykö koira ravintolassa ja noudata ravintolan omia ohjeita.

lemmikin kanssa lomalla

Mitä jos koirani katoaa tai tarvitsee eläinlääkäriä?

Aina kaikki ei suju toivotusti ja eläin voi esimerkiksi sairastua, loukata itsensä tai livahtaa karkuun. Vieraassa ympäristössä eläin voi joutua hämilleen, eikä osaa palata esimerkiksi majoituskohteeseen omatoimisesti. Tilanteisiin kannattaa varautua jo ennen lomalle lähtöä tallentamalla tärkeät numerot ja sosiaalisen median kanavat valmiiksi omaan puhelimeen.

Lähimmät eläinlääkäripalvelut

Päivystävä Eläinsairaala Savon Murre | Kuopio
Kiireetön ajanvaraus klo 7:30-20:00 puh. 0300 484 665
Päivystys 24/7 puh. 0600 306 088 ( 1,97 €/min + pvm )

Nilsiä | Kunnaneläinlääkärin vastaanotto
Ajanvaraus- ja neuvonta-aika arkisin klo 8:00-9:30 puh. 017 401 452

Siilinjärvi | Karvainen Kaveri
Yksityinen eläinlääkäriasema puh. 044 744 5600, avoinna arkisin klo 8-17

Jos eläin katoaa Tahkolla – toimi näin

Tahkon alueen yrittäjillä on käytössään omia, sisäisiä viestintäkanavia, joilla tavoitamme toisemme nopeasti. Kerro eläimen katoamisesta lähimpään avoinna olevaan yritykseen tai puhelimitse esimerkiksi yritykseen, josta olet varannut majoituksesi. Näin saamme tarvittavat tiedot jaettua alueella ja poimittua mahdollisesti löytyneen eläimen turvaan odottamaan omistajan luokse pääsyä. Tietoa kannattaa jakaa myös Facebookin Puskaradio Nilsiä -ryhmään. Älä kuitenkaan mainitse katoamisilmoituksessa lemmikkisi nimeä, vaan anna siitä muutoin tarkat tuntomerkit.

Mikäli lemmikin etsintään tarvitaan ulkopuolista apua, voit ottaa yhteyttä lähialueilla toimivaan Tassutiimiin, puh. 040 1355223. Kyseessä on kuopiolainen vapaaehtoisryhmä, joka auttaa ja tukee kadonneiden lemmikkien etsinnöissä. Myös Etsijäkoiraliitosta voi kysyä neuvoja puhelimitse ja saada käytännön apua kadonneen lemmikin etsimiseen. Etsijäkoiraliiton neuvontanumero on 040 724 8614.

Lähin löytöeläinsuoja, Eläinhoitola Ilo sijaitsee Siilinjärven ja Kuopion puolivälissä, Toivalassa. Ilon toimipisteen puhelinnumero on +358 45 7839 7721 ja osoite Lotteisentie 32, katso lisätiedot Eläinhoitola Ilon verkkosivuilta.

*lähde: Suomen Kennelliitto

Esittelyssä

Tahkon talvi

Esittelyssä

Tahkon syksy