Tahkon retkeilyreitit

Neljä yhdisteltävää rengasreittiä Tahkovuoren vaihtelevissa maastoissa.

Tahkon retkeilyreitit

Sääskiniementie 560
73310
Tahkovuori

Sijainti kartalla

Tahkon retkeilyreitit
ja -reittikartat │ Kesä ja syksy

Tahkon neljä eripituista rengasreittiä kiemurtelee vaihtelevissa maastoissa, upeissa maisemissa. Kesäreittejä on myös helppo yhdistellä mieleisekseen, jolloin valittavaksi tulee lopulta toinen toistaan mielenkiintoisempia reittivaihtoehtoja. Matkaan kannattaa suunnata hyvillä jalkineilla, sillä alustaksi sattuu hyvin monenlaista materiaalia hiekkateistä kivisiin polkuihin sekä mäntymetsästä puisiin portaisiin ja pitkospuihin.

Tahkon retkeilyreitit ovat korkeuseroiltaan suuria, sillä kaikki reitit nousevat lähes 300 metriin merenpinnasta vähintään kerran. Kaikkein upein postikorttimaisema löytyy rinnealueen huipulta, josta koko niemeen rakentunut matkailualue avautuu maisemineen yhdellä silmäyksellä. Aamuinen auringonnousu huipulta käsin on jotain todella mieleenpainuvaa niin talvella kuin kesälläkin.

Tahkon reitit on merkitty maastoon sekä opastekyltein, että värikoodein. Opasteissa kerrotaan reitin nimi, kulkusuunta, matkan pituus reitin loppupisteeseen sekä reitin värikoodi, joka näkyy opastekylttien lisäksi kunkin reitin varrella puiden kyljissä.

Reittien virallinen lähtöpiste sijaitsee Tahkon sillan keskustan puoleisalla rannalla olevassa infokodassa, osoitteessa Sääskiniementie 560, 73310 Tahkovuori. Auton voi jättää myös Tahkolaakson P-alueelle, jonka osoite on Tahkolaaksontie 1.

Huutavanholman kierros 4,6km

Reitin kulku: Tahko – Huutavanholma – Pehku – Tahkon portaat – Tahko

Huutavanholman kautta Tahkon huipulle ja edelleen Tahkon portaita alas kiertävä reitti on erittäin vaihteleva ja monipuolinen, niin maastoltaan kuin maisemiltaan. Reitin alkuosaa on uudistettu kesällä 2021 ja 2022, se on lähes Pehkulle saakka kuljettavissa pitkoksia ja portaita pitkin.

Polun varrelle osuvat mm. Huutavanholman lehtojensuojelualue, uusi näköalatasanne, Tahkon näköalatorni, Pehku ja Tahkon portaat. Reitiltä on yhteys Kettukankaan ja Tahkomäen kierroksille.

  • Reitin väri: Vihreä
  • Soveltuvuus: Kävelijät
Kettukankaan kierros Nallelaavu

Kettukankaan kierros 5,5 km

Reitin kulku: Tahko – Huutavanholma – Kettukangas – maisemalatu – valaistu latu – Tahko

Reitti lähtee liikkeelle samaa polkua kuin Huutavanholman kierros, jossa se vastaantulevassa risteyskohdassa erkantuu nousten kohti Kettukangasta. Huipulla polku päättyy Maisemalatuun, josta latupohjaa pitkin lähdetään laskeutumaan jyrkästi takaisin alaspäin. Mäen alla reitti jatkuu latupohjaa pitkin takaisin kohti Tahkon keskustaa. Nuotiopaikoista reitille osuu vain Tahkolahden uimarannan nuotiopaikka, mutta pienen piston kautta poikkeamaan pääsee myös ihastuttavalle Nallelaavulle.

Suunnilleen reitin puolivälissä, Maisemaladun risteyksessä reitti yhdistyy Tahkomäen kierrokseen. Tässä kohtaa voi siten tehdä myös piston upeissa maisemissa sijaitsevalle Nipasen kodalle.

  • Reitin väri: Keltainen
  • Soveltuvuus: Kävelijät

Tahkomäen kierros 14,1 km

Reitin kulku: Tahko – Maisemahissin ala-asema – Panorama – Pehku – Huutavanholma – Kettukangas – Nipasen kota – Taukotupa – latupohja – Tahko.

Reitti lähtee liikkelle rinteiden alaosan tietä pitkin kohti Maisemahissin ala-asemaa, jatkuen siitä edelleen ja nousten kesällä 2022 uudistettua reittiä pitkin kohti huippua. Parin kilometrin nousun jälkeen reitti saavuttaa Tahkon huipun tullen aivan Panoraman nurkalle, jatkuen siitä rinteiden harjanteella kulkevaa tietä pitkin kohti Pehkua. Poikkea! Mäkiaution rotko ja Näköalatorni.

Pehkusta matka jatkuu polkua pitkin laskeutuen kohti Huutavanholmaa, josta edelleen nousuun kohti Kettukangasta ja upeaa taukopaikkaa, Nipasen kotaa. Kodan jälkeen reitti kiemurtelee alaspäin, ohittaen Taukotuvan ja saapuen lopulta latupohjalle, jota pitkin palataan takaisin Tahkon keskustaan.

Rahasmäen kierros 20,1 km

Reitin kulku: Tahko – Maisemahissin ala-asema – Hiekkoniemen laavu – Tahkomäentie – Rahasmäen laavu – Nipasen kota – Taukotupa – latupohja – Tahko.

Rahasmäen kierros kiertää käytännössä koko Tahkomäen. Nousumetrejä matkalla kertyy noin 370 ja alustakin vaihtelee hiekkateiden ja kivikkoisten polkujen välillä. Haastavuudesta huolimatta reitti palkitsee kulkijan niin maisemien, kuin taukopaikkojenkin osalta. Suosituin taukopaikka lienee Rahasmäen vanhan kaivoksen kirkasvetisen louhoslammen rannalla sijaitseva laavu, jossa viihtyy tovin jos toisenkin. Toiseksi pysähdyspaikaksi suosittelemme Nipasen kotaa, jonka suojissa ruokailee ja lämmittelee mukavasti myös kylmillä keleillä.

Alku- ja loppuosaltaan reitti myötäilee Tahkomäen kierrosta, mutta tämä reitti ei nouse rinteiden päälle, vaan kiertää niiden länsipuolelle ja sieltä Nipasen huipulle.

  • Reitin väri: Musta
  • Soveltuvuus: Kävelijät ja maastopyöräilijät

Saatat olla kiinnostunut

Paikat

Mäkiaution rotko

Paikat

Tahkon portaat

Paikat

Tahkon Maisemahissi

Paikat

Tahkon näköalatorni

Esittelyssä

Retkeily ja luontokohteet

Esittelyssä

Rinneravintolat