Tahkon talviretkeilyreitit

Seikkailumielellä kohti kauneimpia maisemia.

Talviretkeilyreitit


73310
Tahkovuori

Sijainti kartalla

Talviretkeilyyn sopivat reitit Tahkolla

Lukuisten talvilajien Tahko sopii erinomaisesti myös talviretkeilyyn, joskin reitit ovat osittain erit kuin kesällä ja syksyllä. Monet lumettomalta kaudelta tutut reitit ovat talvisin hiihtäjien, laskettelijoiden ja moottorikelkkailijoiden käytössä, mutta suosituimmille taukopaikoille, kuten Mäkiaution laavulle, Pehkuun, Panoramaan ja Nipasen kodalle pääsee retkeillen myös talvella.

Kartalle merkityillä talviretkeilyreiteillä ei ole varsinaista kunnossapitoa, joten varsinkin lumisateen jälkeen saattavat lumikengät olla tarpeen. Reitin lumitilanteesta saa yleensä melko hyvän käsityksen jo polun alkumetreiltä.

Huomioithan, että rinnealueella kävely ja lumikenkäily ei turvallisuussyistä ole sallittua. Huomioitavaa on myös se, että osa poluista on päällystetty pitkoksin ja portain, joten ne voivat osan vuodesta olla liukkaita.

Allamainittujen reittikuvausten kilometrit ovat suuntaa-antavia ja ne on ilmoitettu yhteen suuntaan.

Huutavanholma – Pehku 1,8km

Yksi suosituimmista kävelyreiteistä lähtee Tahkolaakson P-alueen kulmalta, Huutavanholman portin alta kohti Tahkon huippua, Ziplinen yläasemaa, Pehkubaaria ja Tahkon Näköalatornia.

Huutavanholman reitti pysyy suosionsa vuoksi melko hyvin auki läpi talven, mutta runsaista nousumetreistä johtuen matkan tekoon kannattaa varata aikaa. Reitin alku- ja keskiosaa on uudistettu portain ja pitkoksin, joten lumen kertyessä kannattaa varautua myös liukkaisiin kohtiin.

Seuraa opasteita kohti Huutavanholman kierros / Tahkon huippu. Laskettelukaudella reitti päättyy Pehkun pihapiiriin.

Tahkolaakso – Nallelaavu 1,2km

 • Yhteiskäyttöreitti ( mtb, kävely, lumikenkäily )
  • Huomioithan muut liikkujat reitillä
 • Reitti lähtee liikkeelle Tahkolaaksontien P-alueen kulmasta, Huutavanholman portin vasemmalta puolelta.
 • Reitti ylittää hiihtoladun, jonka jälkeen se johtaa tallin takana olevalle peltoaukealle, Nallelaavulle.
  • Polttopuut valmiina
  • Ulkokäymälä
  • Laavun ohi kulkee myös hiihtolatu.
 • Helppo reitti, jolla ei ole juurikaan korkeuseroja.

Tahkolaakso – Nipasen kota noin 5km

 • Yhteiskäyttöreitti ( mtb, kävely, lumikenkäily )
  • Huomioithan muut liikkujat reitillä
 • Reitti lähtee liikkeelle Tahkolaaksontien P-alueen kulmasta, Huutavanholman portin vasemmalta puolelta, josta se etenee Nallelaavun kautta koukaten noin 3km suhteellisen tasaisissa maastoissa, ladun lähellä. Nipasentien tuntumasta reitti haarautuu oikealle, lähtien nousuun kohti vanhojen laskettelurinteiden huippua. Noin 1km jälkeen vastaan tulee punainen Taukotupa, joka on vapaasti käytettävissä. Upeimmat maisemat odottavat kuitenkin vielä noin 1km päässä, joten reitti kannattaa ehdottomasti kulkea loppuun. Huomioithan nousussa vastaantulevan pyöräliikenteen!
 • Tilava kota, jossa tulipesä keskellä. Polttopuut, ulkokäymälä.
 • Risteyspaikka, jonka ohi kulkee myös hiihtolatu ja moottorikelkkareitti.
 • Kierrä myös: Tarpisenmäen lenkki, jossa varsinkin reitin länsipuolella todella upeat maisemat!

Tahko – Mäkiaution laavu noin 2,5km

Suhteellisen vaativa ja jyrkkääkin nousua sisältävä talvireitti vie Tahkon keskustan puolelta Mäkiaution laavun upeisiin maisemiin. Reitti on kuljettavissa kävellen/lumikengillä ja siltä on yhteys myös Panorama Bar & Cafen palveluiden äärelle.

Reitin alkumatka taitetaan jäätä pitkin ( Huom! Jäätilanne ) tai rinteiden alaosaa pitkin kohti Panorama -tuolihissin ala-asemaa. Mäkiaution polun alkupiste sijaitsee metsän siimeksessä, noin 200m tuolihissin ala-aseman pohjoispuolella. Metsäosuuden hiljalleen ylöspäin kiemurteleva alkuosa on vielä suhteellisen leppoisaa kuljettavaa, mutta viimeiset 500 metriä haastaa mukavasti nousumetrien muodossa.

Mäkiaution laavulla on tulipaikka, ulkokäymälä sekä polttopuut ja se on tavoitettavissa myös moottorikelkalla.

Panorama – Mäkiaution laavu noin 0,5km

Suositun Mäkiaution rotkon laavu on upea luontokohde ja taukopaikka myös talvella. Itse Rotkossa ja sen portaikossa talvikunnossapitoa ei ole, mutta upeilla maisemilla varusteltu laavu on avoinna läpi vuoden. Tämä talviretkeilyyn sopiva reitti lähtee Panorama Bar & Cafén P -alueelta, johon on Tahkon keskustasta noin 14km automatka. Reitiltä on kävely-yhteys Tahkon Panorama-tuolihissin ala-aseman tuntumaan.

 • Reitin kulku: Panorama P-alue – yhteiskäyttöreitti kelkat & kävelijät – Mäkiaution laavu
 • Reitti soveltuu liikuttavaksi kävellen ja lumikengillä
 • P-alueelta voi helposti pistäytyä Panorama Bar & Caféssa

Saatat olla kiinnostunut myös

Esittelyssä

Retkeily ja luontokohteet

Esittelyssä

Lumikenkäily

Paikat

Talvipyöräilyreitit