Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

5°C

21/25

11/15

7.6 km

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Koe käyntikohteet huumorilla höystettynä

Koe käyntikohteet huumorilla höystettynä

Virtuaaliset opastuskierrokset toimivat parhaiten paikan päällä koettuna, mutta hymy on herkässä myös kotoa käsin katsellessa

Virtuaalisten Nilsiä-Tahko opastuskierrosten oppaana toimii kirjailija Antti Heikkisen luoma persoonallinen hahmo, retro toimittaja Voitto Pieni-Hollo. Kierrokset on osa Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry:n Nilsiä-Tahko 3.0 -hanketta, jonka tavoitteena on Nilsiän keskustan vetovoiman ja kiinnostavuuden kasvattaminen niin paikallisten asukkaiden kuin matkailijoiden keskuudessa. Tarjolla on sekä talvi- että kesäversiot, jotka molemmat ovat koettavissa läpi vuoden.

Opastuskierrosten humorististen uutiskatsausten kohteet sijoittuvat Tahkolle ja Nilsiään, joten niitä voi katsella ja kuunnella samoissa tutuissa paikoissa joissa muutoinkin liikkuisi. Parhaaseen kokemukseen pääsee paikan päällä, mutta tarinoita voi yhtälailla katsella myös vaikkapa Tahkolla ravintolaillallista odotellessaan, mökillä kavereiden kanssa tai Nilsiässä kaupan edessä parkkipaikalla istuskellessa.

Talviversio

Talviversion tarinat ja kohteet sijoittuvat Tahkon rinteille ja luontoon sekä Nilsiään, Tahko Skibussin reitin varrelle. Kuuntele tarinoita Tahkosta, Aholansaaresta, elämästä, luonnosta, Nipasen vanhoista rinteistä sekä Nilsiästä museoineen ja kirkkoineen.

Kesäversio

Kesäinen opastuskierros sisältää kuusi tarinaa, joissa tuodaan esille kesän aktiviteetteja ja käyntikohteita, sekä Nilsiä-Tahko alueen ominaispiirteitä historialla höystettynä. Tee virtuaalinen retki maatilalle, torille, satamaan ja vuorelle tai sukella golfkenttien syntyhistoriaan.

Viihteellistä tarinankerrontaa

Nostalginen toimittaja Voitto Pieni-Hollo johdattaa katsojan omaperäisellä tyylillään Nilsiän ja Tahkon historiaan ja nykypäivään. Voiton uutiskatsauksissa on mukana komediaa, menoa ja meininkiä, sekä aimo annos 60-70 -luvun fiilistä. Hahmon ja opastuskierroksen kohtaukset on luonut, käsikirjoittanut ja näytellyt nilsiäläinen kirjailija, teatterin moniosaaja Antti Heikkinen.

”Minulta pyydettiin näihin videoihin käsikirjoitus, mutta pyydettiinpä myös näyttelemään. Se ratkoi melko pitkälle lähestymistavan myös käsikirjoituksen osalta – yleensähän opastavissa ja markkinoivissa videoissa esiintyy kauniita ihmisiä. Toisaalta tykkään nilsiäläisenä kotikunnastani juuri siksi, että voin samana päivänä pistäytyä katsomassa aitoa savolaista maaseutua syrjäkylillä ja jututella ihanaa kotimurrettani aidosti puhuvia aitoja ihmisiä, mutta vastaavasti voin myös käydä Tahkolla syömässä a-luokan gourmetruokaa ja ostaa lähikaupasta tuoretta sushia tai hyviä simpukoita. Nilsiässä on vastakohtia, jotka paiskaavat kättä paremmin kuin monet turisteina tulleet tai jopa paikallisetkaan edes ymmärtävät”, Heikkinen kertoo.

Nilsiä

Noin 6500 asukkaan Nilsiä sijaitsee 10km päässä Tahkon keskustasta, tarjoten siten lukuisia lisäpalveluita myös Tahkolla lomaansa tai työmatkojaan viettäville.

Nilsiä liittyi osaksi Kuopiota vuonna 2013.

Nilsiän palvelut

Virtuaalisten opastuskierrosten kohtaukset on kuvattu Nilsiässä ja Tahkolla vuonna 2021. Tarinoiden tietopohjaa koostivat Koillis-Savon oppaat ry yhdessä Nilsiän museota ylläpitävän Nilsiän perinne- ja kulttuuriyhdistys ry:n kanssa.

Vinkkejä opastusten käyttöön mobiililaitteilla:

  • Voit vaihtaa näkymää tarpeesi mukaan joko lista- tai karttanäkymäksi.
  • Karttanäkymässä voit paikantaa oman sijaintisi oikean yläkulman paikannus -napista
  • Parhaaseen tunnelmaan pääsee talvella Skibussin kyytiin hyppäämällä ja muina aikoina alueen pyörä- ja kävelyreittejä hyödyntäen. Kuulokkeiden käyttäminen on suositeltavaa.