Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

23°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Tahkolle Sustainable Travel Finland -destinaatiomerkki

Tahkolle Sustainable Travel Finland -destinaatiomerkki

  Salla Kotsalainen • 3 toukokuun, 2023

Tahko saavutti arvostetun Sustainable Travel Finland -destinaatiomerkin ensimmäisenä matkailukeskuksena Suomessa

Tavoitteena oli saavuttaa STF -merkki vuoteen 2024 mennessä, mutta alueen yritysten vahvan sitoutumisen ja tiiviin yhteistyön avulla tavoite saavutettiin upeasti etuajassa.

Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kehittämä kestävän matkailun ohjelma, jonka avulla helpotetaan yritysten sekä alueiden kestävien toimintatapojen ja valintojen omaksumista ja viestitään kestävästä toiminnasta kansainvälisille matkailijoille. Ohjelman läpikäyneille ja sen kriteerit täyttäville yrityksille ja alueille myönnetään Sustainable Travel Finland -merkki

“Strategisella tasolla jäsennellyn suunnitelman ja yrityskohtaisten sertifikaattien sekä STF -merkkien myötä olemme muodostaneet toisiimme sidoksissa olevan vastuullisen ekosysteemin. Tämä on Tahkolla merkittävä voimavara ja omaa myönteiset vaikutukset niin kansalliseen kuin kansainväliseen kestävään matkailuun”, kertoo Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja, Tahkon vastuullisuuskoordinaattori Anna Hämäläinen. “Tulevaisuutemme kannalta kestävään matkailuun sitoutuminen on meille välttämättömyys”, Hämäläinen jatkaa.

“Sustainable Travel Finland -merkki on konkreettinen osoitus siitä, että Tahkolla on sitouduttu vastuulliseen toimintaan ja tekemään konkreettisia kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä. Kestävä matkailukohde on alueellinen myyntivaltti ja tulevaisuuden kysytyin kohde, josta alueen matkailuverkosto saa olla aidosti ylpeä”, Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Virpi Aittokoski sanoo.

Tahkon matka kohti tavoitetta

Tahko allekirjoitti kestävän matkailun sitoumuksen helmikuussa 2020. Tavoitteeksi asetettiin Sustainable Travel Finland -destinaatiomerkin saavuttaminen vuoteen 2024 mennessä. Visit Finlandin pilottiohjelmaan haettiin alunperin jo vuonna 2019, mutta lopulta Tahkon matka kohti tavoitetta aloitettiin Sustainable Tahko -hankkeen turvin.

“Kaikkihan sai alkunsa aivan satunnaisesta kohtaamisesta, jossa nilsiäläinen, Savonia-ammattikorkeakoulun TKI -asiantuntija Tiina Kuosmanen vihjasi minulle Visit Finlandilla käynnissä olevasta, matkailuyrityksille ja -alueille suunnatusta kestävän matkailun pilottiohjelmasta”, Anna Hämäläinen avaa hankkeen taustoja.

“Tahko ei silloin tullut valituksi mukaan, mutta tästä emme suinkaan lannistuneet, vaan lähdimme viemään asiaa eteenpäin hankkeen voimin. Tiinan panoksella oli tässä valtavan suuri merkitys”, Hämäläinen kiittelee oppilaitosyhteistyön merkitystä.

Sustainable Tahko -hankkeen toteutusaika oli 1.4.2020-31.12.2021 ja sitä luotsasi Tahkon yrittäjien kanssa muutenkin paljon yhteistyötä tekevä Savonia-ammattikorkeakoulu. Mukaan lähti tuolloin lähes 20 matkailualan yritystä.

”Ennen Sustainable Tahko -hanketta lähtötilanne oli se, että vain parilla Tahkon alueen yrityksistä oli jokin ympäristösertifikaatti. Kolmessa vuodessa on alueella tehty hurjasti töitä vastuullisuuden eteen”, kertoo TAHKOcom Oy:n toimitusjohtaja ja Tahkon toinen vastuullisuuskoordinaattori Isa-Maria Tervonen.

“Ennen kuin matkailuyritys on voinut hakea STF-merkin suorittamista, on sen tullut suorittaa 7 askeleen kestävän matkailun kehittämispolku. Yhtenä askeleena on, että yrityksellä tulee olla jokin kestävää matkailua tukeva sertifikaatti. Tahkon alueen yritysten keskuudessa suosituin ympäristösertifikaatti on ollut Ekokompassi ja toiseksi suosituin Green Key -ympäristöjärjestelmä. Ja jotta STF -merkkiä voitiin hakea destinaationa, tuli STF -merkki ensin olla yli puolella Tahkolla toimivista, kansainvälisiä matkailijoita palvelevista yrityksistä”, avaa Tervonen vielä projektin kokoluokkaa.

Iso osa yrityskohtaisista ympäristösertifikaateista ja STF -merkeistä saavutettiin Sustainable Tahko -hankkeen aikana. Työ kohti STF -destinaatiomerkkiä jatkui saumattomasti myös hankkeen päättymisen jälkeen ja tänä päivänä STF -merkin on saavuttanut jo 13 Tahkolla toimivaa yritystä.

“Suurimman työn on tehnyt jokainen yritys itse. On ollut ilo nähdä, miten alussa osittain tuntemattomaan aiheeseen tartuttiin rohkeasti ilman ennakkoluuloja. Tällainen yhdessä tekeminen on merkittävä teko ihan valtakunnallisestikin mitattuna”, iloitsee Anna Hämäläinen ja jatkaa: “Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten asioita saadaan edistettyä konkreettisella tekemisellä. Olen todella ylpeä kaikista mukana olevista yrityksistä! Iso kiitos myös Savonia AMK:n Tiinalle sekä Visit Finlandille, joilta saimme hyvin tukea koko projektin ajan.”

Suomen kaupungeista ja kunnista destinaatiomerkkejä on aiemmin myönnetty Posiolle ( 2020 ), Kristiinankaupungille ( 2022 ) ja nyt Tahkon kanssa samaan aikaan myös Puumalalle. Yrityskohtaisia STF -merkkejä Suomessa on hieman yli 250. Sustainable Travel Finland -merkki uusitaan noin kahden vuoden välein. 

vastuullisuus

Vastuullisuus

Tahko on vastuullinen matkakohde. Meitä ympäröivän maailman ja sen asukkaiden vaaliminen edistämällä kestävää matkailua ei ole meille vain trendi, vaan normi, johon ilolla sitoudumme.