Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

14°C

0/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Smart Tahko kehityshankkeen toinen vaihe käynnistyy

Smart Tahko kehityshankkeen
toinen vaihe käynnistyy

Hanke jakautuu kuuteen eri alakategoriaan

Tahkon kyläyhdistys ry käynnistää Tahkon alueen Smart Tahko II kehityshankkeen. Hanke on jatkoa aiemmalle esiselvityshankkeelle, jossa tutkittiin Tahkon alueen matkailupalveluiden kehitystarpeita. Puolistoistavuotinen hanke käynnistyi huhtikuussa ja osallistaa mukaansa noin 60 henkilöä kumppaniyrityksistä ja -oppilaitoksista.

Hankkeessa on mukana kymmenen yhteistyökumppania, kuten Nokia, Talentree, Voimatel / OptiWatti, Savonia, Haaga-Helia ja Tahkon Kehitys. Yritysrahoituksen lisäksi hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto ja REACT-EU / Euroopan aluekehitysrahasto.

”Smart Tahkossa rakennetaan yhdessä ylihuomisen matkailukeskusta, jossa teknologiat, liikkuvuus, ympäristö ja palvelut ovat linjassa. Hankkeen tavoitteena on konkretisoida Tahkon kehittämistarpeita ja matkaa Suomen vetovoimaisimmaksi matkailukeskittymäksi”, hankkeen toteuttajaksi valitun Eezy Flown konsultti Pekka Vihma kertoo.

Hanke jakautuu kuuteen eri alakategoriaan, jotka ovat energia ja ympäristö, Horeca ja palvelut, liikenne ja saavutettavuus, aktiviteetit ja harrasteet, tapahtumat ja tilaisuudet sekä data, digi ja kommunikaatio.

”Smart Tahkon esiselvityshankkeessa 2021 nousi esiin vahvasti neljä eri kehittämisen painopistealuetta: digitaalisuus, vastuullisuus, kumppanuus ja elämyksellisyys sekä näihin liittyen priorisoidut kuusi kehitysteemaa. Näihin rakennetaan nyt jatkotoimenpiteitä, jotta alueen vahva ja laaja-alainen kehittäminen varmistetaan”, Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskanen kommentoi.

Kohti Suomen vetovoimaisinta matkailukeskusta

Tahkon alueen matkailu on kovassa kasvussa ja talvikaudella 2021­–2022 alueella vieraili 10 % enemmän matkailijoita edelliseen vuoteen verrattuna. Yksittäisten palveluyritysten kasvu on jopa 40 %. Tahkon rooli keskisen Suomen merkittävimpänä matkailukohteena on vahva. Keskustan uusi kaavasuunnitelma on myös kiinnostanut vahvasti eri investoreja, ja alueella on lukuisia hankkeita meneillään jo nyt.

Nyt tulevaisuuden kasvua lähdetään hakemaan mm. palveluista ja teknologioista. Ensimmäiset työpajat toteutetaan kesäkuun lopulla.

”Selvitämme Data, digi ja kommunikaatio -työryhmässämme esimerkiksi autonomisen pikkubussin mahdollisuutta keskustan liikkumisen ratkaisuun sekä 5G-verkon luomia mahdollisuuksia”, työryhmän vetäjä ja OptiWatti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Heinonen tarkentaa.

Hanketyöryhmät aloittavat työnsä pohtimalla mm. reitistöjen monimuotoisuutta eri liikkujille, reaaliaikaista ilmanlaadun seurantaa, vastuullisuuden raportointia ja tiedolla johtamisen käytänteitä. Myös käyttömäärien seurannasta ja digitalisoinnista sekä matkailun datakeskus ja -alustamallista on keskusteltu mm. Nokian kanssa.

Osana vastuullisuusohjelmaansa Tahko hakee lähiaikoina Visit Finlandin Sustainable Travel Finland STF -sertifikaattia

”Esimerkiksi matkailualan työvoimapulaan lähdetään nyt hakemaan ratkaisua oppilaitosyhteistöiden ja liiketoiminnan ympärivuotistamisen kautta. Olemme rakentaneet yhdessä alueen oppilaitosten kanssa moniosaajien koulutusohjelmaa, jonka kautta saisimme osaajia työvoimapulasta kärsiville yrityksille, kuten kiinteistöhuoltoon, hotelleihin ja ravintoloihin”, Break Sokos Hotel Tahkon hotellijohtaja Anna Hämälainen kertoo.

Oppilaitosyhteistyöstä on sovittu Savonian lisäksi mm. Haaga-Helian ja Itä-Suomen Yliopiston kanssa.