Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

22°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
20-vuotiaan TAHKO24h:n ytimessä ovat hyvät tyypit ja teknologia

20-vuotiaan TAHKO24h:n ytimessä
ovat hyvät tyypit ja teknologia

  Sanna Niiranen • 14 huhtikuun, 2022

”Alunperin ei ollut ajatus perustaa
siivous- ja huoltofirmaa

Autotallista alkunsa saanut TAHKOcomin tytäryhtiö, siivous- ja huoltofirma TAHKO24h on palvellut Tahkon alueella jo yli 20 vuoden ajan. Pyöreitä vuosia juhlittiin 27.3.2022.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2002, kun silloinen TAHKOcomin edeltäjä, Kuosmasten perheen perustama Tahkovahti oli vuokrannut ja isännöinyt loma-asuntoja Tahkon alueella jo reilun kymmenisen vuotta.

Tuolloin huollosta vastasi jokaisessa loma-asunnossa oma tahonsa, joko itse mökin omistaja tai yksityisyrittäjät. Kysyntä huollolle ja siivouksille alkoi olla tarjontaa suurempi, joten tähän piti keksiä ratkaisu ja niinpä Kuosmaset perustivat oman siivous- ja huoltofirman, TAHKO24h:n. Niin kuin nimikin kertoi, huoltofirman oli alusta lähtien tarkoitus palvella matkailijoita ja loma-asuntojen omistajia 24/7.

Haastattelimme muutamia TAHKO24h:n tarinaan olennaisesti liittyviä henkilöitä, muun muassa Kari Ikosta, TAHKO24h:n ensimmäistä toimitusjohtajaa sekä yrityksen perustajaa, Matti Kuosmasta ja hänen lapsiaan, nykyisiä TAHKOcomin ja TAHKO24h:n toimitusjohtajia Isa-Maria Tervosta ja Teo Kuosmasta.

”Alunperin ei ollut ajatus perustaa siivous- ja huoltofirmaa, mutta sen perustamista ei voinut kiertää, kun sille oli niin suuri kysyntä. Ajatuksena oli alusta saakka hyödyntää mahdollisimman paljon teknologiaa ja saada varaus- ja huoltojärjestelmä toimimaan synkassa keskenään, jotta pystyttiin takaamaan laatu asiakkaille ja toimimaan tehokkaasti. Meidän Mikkohan sen tiiminsä kanssa toteutti. Niin tässä, kuin muissakin bisneksissä, avainasemassa ovat hyvät tyypit, jotka ovat yhtä innoissaan kehittämisestä. Tämän vuoksi pyysin myös Ikosen Karia kehittämään ja johtamaan TAHKO24h:ta”, kertoo TAHKO24h Oy:n perustaja Matti Kuosmanen.

”Käikäle” -systeemin eli ensimmäisen huoltojärjestelmäversion käyttöönotto oli tärkeä käännekohta TAHKO24h:n alkutaipaleella”, muistelee Kari Ikonen. Ikosen mieleen on jäänyt myös erityisesti kommentti, jonka silloinen Tahkovahtin asiakkuuspäällikkö Eero Väätäinen heitti osallistuttuaan Eurooppa -foorumiin 2000 -luvun alussa. Hän tokaisi kotiin palattuaan, että ”Me ollaan ainakin vuos eellä niitä muita.”

Ikonen muistelee myös, että TAHKO24h:n ensimmäinen kevät mentiin niin, että keskusvaraamon check in -tiskillä oli Nokian Communicator, johon lähetettiin tekstiviesti, kun loma-asunto oli siivottu ja huollettu. Huoltotyötilaukset hoidettiin tuolloin niin, että huoltomiehet toivat post it -laput Ikoselle ja hän kirjasi ne Exceliin ja nosti ylimmäksi kiireisimmät työt.

Seuraavana keväänä saatiin jo varaus- ja huoltojärjestelmät keskustelemaan keskenään ja homma alkoi luistaa paljon jouhevammin. Ensimmäisenä toimintavuotena loma-asuntoja oli huollossa 140, seuraavalla hiihtokaudella jo yli 350 ja tänä päivänä huollettavia loma-asuntoja on jo yli 600 kohdetta. Ikonen muistelee lämmöllä huoltoyhtiön alkuaikoja: ”Olihan se super innostavaa touhua!”

Kari Ikonen vaikuttaa edelleen Tahkolla, sillä hän toimii yrittäjänä Tahkon Super Cornerissa.

Kuosmasen Matin ja Marja-Liisan lapset, Isa-Maria Tervonen ja Teo Kuosmanen toimivat nykyisin TAHKOcomin ja TAHKO24h:n toimitusjohtajina. Mukana toiminnassa he ovat olleet pienestä pitäen, muun muassa petaamassa loma-asuntojen sänkyjä kiireisinä vaihtopäivinä.

Isa-Marian ja Teon mieleen on erityisesti jäänyt joulun pyhät vuodelta 2003, kun uusi huoneistohotelli oli juuri avautumassa ja huoneiden varustelu piti saada pikaisesti kuntoon ensimmäisille asiakkaille. ”Siellä me neljä sisarusta juoksentelimme huoneesta toiseen vieden haarukoita ja lusikoita oikeat määrät huoneisiin”, kertoo Isa-Maria hymyillen.

TAHKOcomin tytäryhtiö TAHKO24h on vuonna 2002 perustettu siivous-, kiinteistönhoito- ja vartiointipalveluja tarjoava yritys, jonka liikevaihto oli vuonna 2021 1,3 miljoonaa ja se työllisti ympärivuotisesti 20 työntekijää ja sesonkina henkilömäärä tuplaantui.

Saatat olla kiinnostunut

Yritykset

Tahko 24h

Artikkelit

TAHKOcom lähtee panostamaan saunakokemuksiin yhteistyössä Harvian kanssa

Artikkelit

TAHKOcom mahdollistaa ensimmäisenä keskusvaraamona Suomessa hiilijalanjäljen kompensoinnin

Keskusvaraamo TAHKOcom on solminut yhteistyösopimuksen ilmaston hiilidioksidipäästöjä kompensoivan Compensate-säätiön kanssa.

Artikkelit

Tahko App on nyt julkaistu

Tahko -sovelluksen ensimmäinen versio on julkaistu ja ladattavissa Google Play -kaupasta ja App Storesta.