Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

24°C

0/15

18/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Mount Everestin valloittaminen onnistui Tahkolla

Mount Everestin valloittaminen onnistui Tahkolla

Teppo Laurio onnistui Everesting-haasteessa

Teppo Laurio valloitti Mount Everestin Tahkolla Everesting -haasteen parissa. Everesting on lajina yksinkertainen. Tavoitteena on nousta yhtä mäkeä ylös niin monta kertaa, että se vastaa Mount Everestin korkeutta, joka on 8848 metriä. Suoritustapa ja maaston haastavuus ovat suorittajan päätettävissä. Laurion valinta on yksi vaikeimmista. Tahkon El Granden nousu.

”Tahkon MTB:n keskuudessa El Grande on klassikkoasemassa. El Grande nousee järvenrannalta aivan Tahkon huipulle, korkeuseroa on 150 metriä noin kahden kilometrin matkalla, joka maasto-olosuhteissa on erittäin kova puristus.” kertoo Tahko MTB:n tapahtumapäällikkö Hannu Airila.

Laurio suoritti haasteensa maastopyöräilemällä. Maantiellä Laurio on alittanut 10 tunnin aikarajan reilusti, mutta Tahkolla Everesting on maaston osalta huomattavasti haastavampaa. Laurio aloitti urakkansa lauantaiyönä kello kahdelta, ja sai urakkansa maaliin sunnuntaiyönä kello kaksi. Aikaa extreme-haasteeseen kului siis vuorokauden verran, eli 24 tuntia. Laurio nousi El Grandea ylös yhteensä 53 kertaa.

”Kyllä se kuulostaa hurjalta, että lähti yrittämään Everestingiä maastossa ja pitää todella nostaa hattua, että juuri El Granden nousussa. Nousu on aika leveä, mutta kivikkoinen. Alaspäinkin tullaan pitkin Bike Parkia, joten sekin kuluttaa ihan eri tavalla, varsinkin teknisesti. Verrattuna siihen, kun suoritetaan maantiellä.” kertoo Airila.

”Everestingissä kiehtoo omien rajojen etsiminen ja se, että kun tunnit ja matka kuluu, niin pääsee tarpeeksi syvälle suoritukseen ja aina oppii uutta itsestään.”
Laurio kommentoi tempaustaan päivä ennen haastetta.

Laurion Everesting -haasteen ensimmäiset tunnit kuluivat lampun valossa pimeässä ja juuri kun päivä alkoi sarastaa ja polkeminen tuntua hyvältä, odotti Bike Parkin alastulossa yllätys. Hyppyrin alastulossa Laurio kolaroi rusakon kanssa, joka aiheutti kaatumisen ja ajotietokoneen näytön särkymisen.

Rusakko, mies ja, mikä tärkeintä, pyörä säilyivät Laurion mukaan kuitenkin ehjinä, lukuun ottamatta pientä naarmua polvessa. Ajotietokonekin keräsi dataa huolimatta näytön rikkoutumisesta.

”Siinä kateltiin sitten huoltotiimin, eli emännän, kanssa auringonnousua ja kerättiin muutama kierros rohkeutta, että uskaltaa tulla alastulot taas reippaammin, että aikaa säästyisi.” kommentoi Laurio odottamatonta yllätystä.

Bike Parkin auettua pääsi Laurio laskemaan alastulot tuttujen kavereiden kanssa, mikä oli mukavaa vaihtelua yksinäiseen puurtamiseen.

”Parkki kun meni kiinni, niin kyllä siinä pari rohkeeta kävi polkemassa yhden nousun, mutta huohottivat perästä, että eiköhän tämä yksi riitä.” naurahtaa Laurio.

Illan tullen, kun aurinko painui mailleen, alkoi olla synkkää myös miehen pään sisällä. Laurion mukaan alkoi käydä selväksi, ettei maantiepyöräilijän yläkroppaa ole suunniteltu alamäkilaskemiseen ja keho alkoi ilmoittaa ongelmista. Sormista hävisi tunto, kädet alkoivat kipeytymään ja alaselkää kolotti. Kivuista huolimatta huoltoa ei tarvittu miehelle, eikä pyörälle. Myös elimistö kesti rupeaman hyvin.

”Valmistelut menivät nappiin, eikä edes varaosia tarvittu. Sen verran tätä on myös harjoiteltu, että itselle on löytyneet aakkoskarkit, suolakurkut ja Juissi-mehu, jotka sopivat omalle mahalle. Yhden lämpimän ruuan lisäksi vaan nopeaa sokeria. Ja kuivalihaa, että aivot pysyvät pelissä.”

Todella kova puristus jätti jälkensä. Vielä maanantaina oikean käden sormien ja kämmenen tunto ei ollut täysin palautunut sekä hartioiden seutu ja kädet tuntuivat kuin hakatuilta. Laurion uskomaton suoritus Tahkon El Grandella onkin näillä näkymin jäämässä Lauriolle ainutkertaiseksi.

”Nyt löytyi niin sanotusti oma raja, en enää lähde tätä tekemään El Grandella. Tahko MTB -tapahtumassa El Grande on arvostettava lopetus. Ja vaikka loppulasku ja -nousu ovatkin Tahko MTB:n parhaat palat, niin eiköhän se riitä, että kerran on polkenut niitä 24 tuntia putkeen.” Laurio sanoo naurahtaen.

”Mutta voi sitä yrittää, on se mahdollinen.” Laurio heittää haasteen muille Everestingistä kiinnostuneille.

Saatat olla kiinnostunut

Paikat

Tahko Bike Park

Esittelyssä

Maastopyöräily

Esittelyssä

Sporttaajille ja ikiliikkujille

Esittelyssä

Seikkailijoille

Esittelyssä

Aktiviteetit

Esittelyssä

Retkeily ja luontokohteet