Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

23°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
SmartTahko-projekti tuo miehittämättömän Skibussin Tahkolle

SmartTahko-projekti tuo miehittämättömän Skibussin Tahkolle

  Salla Kotsalainen • 2 kesäkuun, 2021

”Lähdemme rakentamaan tulevaisuuskeskeistä Tahkoa”

Tahkon alueen uusi kehityshanke SmartTahko kokoaa alueen toimijoita, energia-, verkko- ja teknologiayhtiöitä sekä tutkijoita yhteen rakentamaan digitalisoituvaa Tahkoa. Hanke on herättänyt laajaa huomiota eri toimijoiden kesken.

Tahkon matkailualueen digitalisaatioon ja tulevaistamiseen tähtäävä SmartTahko-esiselvitystyö on käynnistynyt. Hankkeen tavoitteena on nostaa Tahkon matkailualue teknologiakehityksen ja älykkäiden palveluiden kärkikohteeksi. Tahko on tiettävästi Suomen ensimmäinen merkittävä matkailukohde, jonka kehitysmalli on rakentumassa Smart-osaamiseen. Työ on saanut laajan kiinnostuksen eri toimialoilla jo nyt.

”Tavoitteena on varmistaa Tahkon tiedolla johtamisen ja nykyteknologian hyödyntäminen. Langattomuus, avaimettomuus, TahkoApp ja miehittämätön sähköinen Skibussi ovat kantavia teemoja, joita ajamme projektilla eteenpäin”, projektin vetäjä ja TAHKOcomin hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma kertoo.

Työ on vasta alussa, mutta kiinnostus projektia kohtaan on ollut suurta. Yhteistyö Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon liiton kanssa on alkanut vauhdilla. Työlle on saatu yritysrahoituksen lisäksi myös Pohjois-Savon liiton kautta AKKE-rahoitusta.

”SmartTahko-hanke on erinomainen esimerkki siitä, mitä hankerahoituksella voidaan edistää ja saada aikaiseksi varsin lyhyellä aikataululla. Hanke luo edellytyksiä Tahkon alueen kestävän kehityksen mukaisiin toimintoihin monipuolisesti ja varsin konkreettisesti”, kommentoi Pohjois-Savon liiton rahoitusasiantuntija Kari Tarkiainen.

Tarve palveluiden digitalosointiin ja modernin teknologian hyödyntämiseen on tullut myös alueen toimijoilta.

”SmartTahko kiinnostaa laajasti yrityksiä, yliopistoja, tutkijoita ja esimerkiksi energian optimointiin ja langattomuuteen tähtäävien yritysten keskuudessa”, iloitsee Vihma.

Tahkolaiset tiiviissä yhteistyössä

Yhdessä tekeminen ja osallistaminen projektiin on jo aloitettu. Alueen asukkaat ja yritykset halutaan mukaan, tahkolaisten yhteinen ideointipäivä toteutetaan kesäkuun lopussa ja asiakastutkimus on jo käynnissä. Myös Tahkon alueen toimijoiden tapaamisten yhteydessä on tullut esiin useita tarpeellisia kehittämiskohteita.

”Tahkon Kyläyhdistys haluaa olla mahdollistamassa Tahkon monipuolista kehittymistä ja siksi halusimme olla tässä vahvasti mukana. Näemme alueella valtavasti kasvupotentiaalia”, korostaa Tahkon Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskanen.

Alkukartoituksen jälkeen projektin suunnittelu ja haku aloitettiin yhdessä TAHKOcomin ja Tahkon Kyläyhdistyksen kesken. Tarvittava yritysrahoitus saatiin kasaan Break Sokos Hotel Tahkon ja PNT-Groupin voimin.

”SmartTahko-Hanke, sekä sen kehittämistyössä mukana olevat toimijat ja yritykset näyttävät tässä todellista esimerkkiä muille matkailukohteille ja -keskittymille maakunnassamme ja muualle Suomeen. On upeaa, että kehittämishankerahoituksen vipuvarrella voidaan saada kestävän kehityksen mukaisia toimia näkyviksi”, kiteyttää Tarkiainen.