Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

23°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
Huutavanholman reitti uudistuu

Huutavanholman reitti uudistuu Tahkolla

Uutta reittiä viimeistellään vielä elokuun 2021 aikana.

  Salla Kotsalainen • 17 toukokuun, 2021

Uudistunut luontoreitti avataan loppukesällä

Yksi Tahkon suosituimmista retkeilyreiteistä saa kesän aikana uuden ilmeen, kun reitin pohjalle rakennetaan pitkospuita, portaita ja levikkeitä sekä uusi, Huutavanholman puron ylittävä silta. Rakennustyöt ovat käynnissä 24.5.-31.7.2021 välisenä aikana, jolloin reitillä liikkumista on suositeltava välttää turvallisuussyistä. Rakennustöiden viimeistelyjä tehdään vielä elokuun aikana, mutta reitti on jo retkeilijöiden käytettävissä.

Huutavanholman lehtojensuojelualueen kautta kulkevan kävelyreitin parantaminen on osa viime kesänä käynnistynyttä reitistöhanketta, jonka ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin suuren suosion saavuttanut Mäkiaution rotkon reitti upeine laavupaikkoineen. Viime talveksi rakentui myös uusi yhteys Tahkon keskustasta Nipasen, Tarpisenmäen ja Hoikkamäen maastoissa kiemurtelevalle talvipyöräilyreitille.

”Viime kesänä rakennettu Mäkiaution rotkon reitti on saanut todella paljon kiitosta onnistuneesta toteutuksestaan”, kertoo Tahkon Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Kari Heiskanen. ”Tätä samaa henkeä tuomme nyt myös Huutavanholman kautta kulkevalle reitille”, Heiskanen jatkaa.

Hankkeen kokonaisuus on 173 000 euroa, joista 60% on EU-rahoitusta. Hankerahoituksen Tahkon Kyläyhdistys ry:lle on myöntänyt Kalakukko Leader.  Rahoituksen loppuosa jakautuu Kuopion Kaupungin (15%), Tahkon alueen yritysten (15% ) ja Tahkon Kyläyhdistyksen (10%) kesken.

Reitti katetaan pitkoksin ja portain

Hankkeessa Huutavanholman reittiä parannetaan muun muassa turvallisen kulkemisen sekä maaston suojelemisen vuoksi. Nykyisellään polun alkuosa on melko vaikeakulkuinen ja kivikkoinen. Puron varren ja kallioisen rotkon pohjalla kulkevan polun maasto on myös paikoitellen pahoin kulutta.

Alueen kautta kulkeva retkeilyreitti haarautuu etelään, ylös kohti Pehkubaaria ja Tahkon näköalatornia sekä pohjoiseen kohti Kettukangasta ja Nipasen vanhoja rinteitä. Moni retkeilijä lähteekin matkaan juuri Huutavanholman kautta. Kasvilajistoltaan arvokasta luonnonsuojelualuetta halkoo Tahkomäen länsipuolelta lähtevä ja eteläpuolitse itään laskeva puro, jonka varressa on rehevää korpi- ja lehtokasvillisuutta. Alue on Natura 2000-kohde.

Kesä-heinäkuun 2021 aikana reitin pohjaksi rakennetaan pitkospuita, portaita ja tasanteita sekä uusitaan samalla myös puron ylittävä vanha silta. Samassa yhteydessä linjataan uudelleen myös Kettukankaan suuntaan lähtevän polun jyrkkä kohta. Kaiken kaikkiaan puutavaraa on arvioitu kuluvan noin 7 kilometrin verran.

Alla kuvasarja viime kesän rakennusprojektista Mäkiaution rotkolla.

Tahkon Tähtikierros valmistuu kokonaisuutena

Huutavanholman kunnostamisen jälkeen avautuu kaikessa upeudessaan myös Tahkon Tähtikierros -rengasreitti, jonka varrella voi kokea lähes kaikki Tahkon kiinnostavimmat luontokohteet: luonnonsuojelualue vehreine luontoineen ja puroineen, Tahkon näköalatorni, Järvi-Suomen mahtavat maisemat huipulta käsin sekä Mäkiaution rotko upeine laavuineen ja kallioseinämineen. Tahkon Tähtikierros on kuljettavissa myös lyhyempänä versiona vaikkapa Tahkon portaita hyödyntäen.

Tahkon Tähtikierros

Lue lisää

”Tahkon alueen ylpeys ja suurin rikkaus eli luonto saadaan aistittavan lähelle ihmisiä. Tahkovuoren laelta avautuva upea järvimaisema yhdessä metsämaisemien kanssa ilmentää Suomen puhdasta luontoa parhaimmillaan, ympärivuotisesti”

Anna Hämäläinen, Break Sokos Hotel Tahko

Retkeilykohteena Tahko viehättää erityisesti sellaisia kohderyhmiä, jotka arvostavat palvelujen läheisyyttä. Luontoon voi siis halutessaan suunnata suoraan hotelliaamiaiselta tai lomamökiltä ja ravintolapalvelutkin ovat aina äärellään – joskin myös nuotiolla evästelyyn löytyy runsaasti vaihtoehtoja!

Saatat olla kiinnostunut

Esittelyssä

Retkeily ja luontokohteet

Paikat

Mäkiaution rotko

Esittelyssä

Metsässä