Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

17°C

3/15

36/36

Zipline

Retkeily

sulje

Tahko nyt X
TAHKOcomin kautta Tahkon alueelle 23 miljoonan euron matkailutulot tänä talvikautena

TAHKOcomin kautta Tahkon alueelle 23 miljoonan euron matkailutulot tänä talvikautena

  Marika Pulkkinen • 26 maaliskuun, 2021

MATKAILUSTA SAATAVA TULO JAKAANTUU LAAJALLE

TAHKOcomin majoittamien matkailijoiden Tahkolle kerryttämä matkailutulo on talvikaudella tähän mennessä ollut noin 19 miljoonaa euroa. Koko talvikauden tuloksi arvioidaan 23 miljoonaa euroa. Tieto selviää TAHKOcomin käyttöön ottamasta uudesta matkailuanalytiikasta.

Matkailijoiden jättämä tulo on kohteelle vientituloa ja siten arvokas osa alueen taloudellista hyvinvointia. Keskimääräinen rahankäyttö Tahkolla majoittuneiden osalta on 179,10 eur/hlö/päivä. Tieto on koottu 1.2.­­–21.3.2021 tehdyn kyselytutkimuksen perusteella, johon vastasi 925 vastaajaa.

Alkukauden aikana (1.12.2020–21.3.2021) majoittujia on TAHKOcomin kautta välitetyissä majoituskohteissa ollut 107 275 yöpymisvuorokautta, joka on yhtä paljon, kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Kokonaismatkatuloina se tarkoittaa 23 472 000 euroa. Vuonna 2020 Tahkon kävijämäärä kasvoi 3 % koronasta huolimatta.

”Matkailijat käyttävät rahaa useisiin palveluihin ja TAHKOcom majoituksenvälittäjänä saa vain pienen osan tulosta. Esimerkiksi majoituskulusta suurin osa menee majoitusyksiköiden, kuten mökkien omistajille”, kertoo TAHKOcomin hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma.

Tulo TAHKOcomin kautta majoittuneilta matkailijoilta jakaantuu seuraavasti alueelle:

Rahankäyttö EUR/hlö/päivä

  • virkistyspalveluihin 34,42€
  • ravintola- ja kahvilapalveluihin 43,96€
  • ostoksiin 38,22€
  • muihin asioihin 21,98€
  • majoitukseen 37,96€
  • kulttuuripalveluihin 2,53€
  • (polttoaineisiin) 16,88€
  • (henkilöliikennepalveluihin) 4,40€

Taulukossa oleva kokonaisuus on matkailijan matkan aikana kokonaisuutena käyttämä raha. Tahkolle ei jää kaikki tästä, eli polttoaineet sekä henkilöliikennepalvelut ovat isolta osin muualla käytettävää rahaa ja tämä on huomioitu laskelmissa.

TAHKOcomin kautta Tahkolle kertyvä matkailutulo talvikaudella 2021.

Koronan vaikutukset matkailuun ovat liiketoimintakohtaisia

Vaikka korona on vaikuttanut matkailuun, kulutuskäyttäytymisen muutokset ovat hyvin tuote- ja palvelukohtaisia. Ryhmätilausten sijaan kysyntää on nyt turvallisille ulkoaktiviteeteille.

”Matkailusta Tahkolle tänä talvena kertyvä tulo on merkittävä ja ilman koronaa olisimme vieläkin isommissa luvuissa. Esimerkiksi venäläismatkailijoiden tilalle on tullut paljon kotimaan matkailijoita, joiden kulutustottumukset ovat hieman erilaisia”, kertoo TAHKOcom Oy:n varatoimitusjohtaja Teo Kuosmanen.

Ilman koronaa matkailutulo voisi olla vielä 30 % nykyistä suurempi, joka tarkoittaisi kokonaiseuromääräisesti jopa 30 miljoonaa euroa. Mahdollisista liikkumisrajoituksista huolimatta tältä vuodelta odotetaan hyvää tulosta yksityisten mökkeilijöiden ja perhekohtaisten lomailijoiden kautta.

Matkailuanalytiikka tiedolla johtamisen perustaksi

Tiedolla johtaminen on noussut matkailun kuumaksi puheenaiheeksi, mutta tiedon saannissa on ollut heikkouksia. TAHKOcom on ensimmäisenä toimijana Suomessa ottanut käyttöön reaaliaikaisen Salmi Analytics -matkailuanalytiikan, jonka avulla voidaan selvittää matkailutuloon liittyvää olennaista tietoa.

Tiedon kerääminen aloitettiin helmikuun puolessa välissä ja nyt on kertynyt ensimmäisiin johtopäätöksiin riittävä tietomäärä. Kerätty data kertoo päiväkohtaisesti, mitä matkailussa tapahtuu Tahkolla. Tiedosta käy ilmi aiemmin kuvatun taloustiedon lisäksi paljon merkittäviä asioita, kuten Tahkon vetovoimatekijöitä ja asiakastyytyväisyyttä. Tiedon pohjalta pystytään paneutumaan Tahkon tilanteeseen syväluotaavasti ja kehittämään palveluita eteenpäin.

”Haluamme kehittää Tahkoa ja omia palveluitamme mahdollisimman toimiviksi. Matkailijoiden mielipide on tärkein mittari ja siksi olemme halunneet antaa juuri heille tärkeän roolin meidän kehittämisen pohjana”, Kuosmanen summaa.

Jatkossa TAHKOcom tulee laajentamaan jokapäiväistä matkailututkimusta koko alueen kattavaksi sekä tiedottaa niiden tuloksista säännöllisesti.