Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

-12.9°C

7/25

9/15

18 km

Zipline

0 km

sulje

Tahko nyt X

Koe virtuaalinen Nilsiä-Tahko opastuskierros

  Salla Kotsalainen • 18 helmikuun, 2021

Kahdeksan videotarinaa sisältävä kierros on katseltavissa mobiililaitteilla

Helmikuussa 2021 julkaistun, virtuaalisen Nilsiä-Tahko kierroksen oppaana toimii kirjailija Antti Heikkisen luoma persoonallinen hahmo, retro toimittaja Voitto Pieni-Hollo. Opastuskierros on osa Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry:n Nilsiä-Tahko 3.0 -hanketta, jonka tavoitteena on Nilsiän keskustan vetovoiman ja kiinnostavuuden kasvattaminen niin paikallisten asukkaiden kuin matkailijoiden keskuudessa.

Ainutlaatuinen opastuskierros on ladattavissa maksuttoman Salmi AR -sovelluksen kautta ja se on koettavissa paikan päällä Nilsiän ja Tahkon alueella. Kierroksen kahdeksan kohtausta on määritelty Tahko-Nilsiä Skibus -reitin varrelle, mutta tarinat toimivat hyvin myös, mikäli reitin haluaa kulkea itsenäisesti myös sellaisina vuodenaikoina, jolloin Skibussi ei liikennöi. Sovelluksesta löytyvän kartan avulla katsoja johdatetaan oikeaan paikkaan ja videomuotoiset, noin minuutin mittaiset tarinat heräävät siten henkiin aidossa ympäristössä. Kuulokkeiden käyttö parantaa kokemusta varsinkin hälyisemmissä paikoissa.  

Tarinoiden paikkasidonnaisuudesta huolimatta opastuskierroksen humoristiset uutiskatsaukset voi tarvittaessa kuunnella ja katsella myös vaikkapa Tahkolla ravintolaillallista odotellessaan tai Nilsiässä kaupan edessä parkkipaikalla istuskellessa. Katselu ei siis vaadi koko kierroksen läpikäymistä, vaan riittää että katsoja on fyysisesti paikan päällä Nilsiässä tai Tahkolla, 5km säteellä tarinan tapahtumapaikasta.

Viihteellistä tarinankerrontaa

Nostalginen toimittaja Voitto Pieni-Hollo johdattaa katsojan omaperäisellä tyylillään Nilsiän ja Tahkon historiaan ja nykypäivään. Voiton uutiskatsauksissa on mukana komediaa, menoa ja meininkiä, sekä aimo annos 60-70 -luvun fiilistä. Hahmon ja opastuskierroksen kohtaukset on luonut, käsikirjoittanut ja näytellyt nilsiäläinen kirjailija, teatterin moniosaaja Antti Heikkinen.

”Minulta pyydettiin näihin videoihin käsikirjoitus, mutta pyydettiinpä myös näyttelemään. Se ratkoi melko pitkälle lähestymistavan myös käsikirjoituksen osalta – yleensähän opastavissa ja markkinoivissa videoissa esiintyy kauniita ihmisiä. Toisaalta tykkään nilsiäläisenä kotikunnastani juuri siksi, että voin samana päivänä pistäytyä katsomassa aitoa savolaista maaseutua syrjäkylillä ja jututella ihanaa kotimurrettani aidosti puhuvia aitoja ihmisiä, mutta vastaavasti voin myös käydä Tahkolla syömässä a-luokan gourmetruokaa ja ostaa lähikaupasta tuoretta sushia tai hyviä simpukoita. Nilsiässä on vastakohtia, jotka paiskaavat kättä paremmin kuin monet turisteina tulleet tai jopa paikallisetkaan edes ymmärtävät”, Heikkinen kertoo.

Nilsiä

Noin 6500 asukkaan Nilsiä sijaitsee 10km päässä Tahkon keskustasta, tarjoten siten lukuisia lisäpalveluita myös Tahkolla lomaansa tai työmatkojaan viettäville.

Nilsiä liittyi osaksi Kuopiota vuonna 2013.

Nilsiän palvelut

Virtuaalisen opastuskierroksen kohtaukset kuvattiin Nilsiässä ja Tahkolla helmikuussa 2021. Tarinoiden tietopohjaa koostivat Koillis-Savon oppaat ry yhdessä Nilsiän museota ylläpitävän Nilsiän perinne- ja kulttuuriyhdistys ry:n kanssa.

“On täysin erilaista materiaalia mitä digiopastukset yleensä ovat.”

Tiina Kuosmanen, Koillis-Savon oppaat ry

Kierroksen teknisestä toteutuksesta vastaa kuopiolainen Salmi Platform Oy ja kuvauksesta sekä editoinnista OuWau Design & Productions Oy. Kierroksen on tuottanut Nilsiän kuntakeskuksen kehittämisyhdistys NIKE ry ja sen on käsikirjoittanut ja näytellyt nilsiäläinen Antti Heikkinen.

Kiinnostuitko? Toimi näin:

  1. Lataa maksuton Salmi AR -sovellus ( Android tai iOS )
  2. Avaa sovellus ja kirjoita hakuun Nilsiä-Tahko kierros
  3. Avaa paketti klikkaamalla paketin kuvaa
  4. Lataa paketti klikkaamalla lataa/download – painiketta
  5. Seuraa sovelluksen näyttöä, löydä paikat kartalta ja nauti tarinoista