Tahko nyt

Etsi & varaa › Aukioloajat › Live-kamera › Tapahtumat › Työpaikat › Uutiset ›

-3°C

450m/67km

0/24

0/15

21/21

sulje

0

Tahko nyt X
IRONMAN tuo poikkeuksia vesille ja liikenteeseen 13.8.2022

IRONMAN tuo poikkeuksia vesille ja liikenteeseen 13.8.2022

  Salla Kotsalainen • 1 toukokuun, 2022

IRONMAN -kilpailun vaikutukset maantiellä
ja vesillä liikkumiseen

IRONMAN on maailman suurin osallistuvien urheilutapahtumien brändi, jonka kuninkuusmatkalla eli täysmatkalla uidaan 3,8km, pyöräillään 180km ja juostaan 42,195km. Kansainvälisestikin merkittävä, Tahkolla 13.8.2022 järjestettävä IRONMAN Finland Kuopio-Tahko on maailman pohjoisin täysmatkan IRONMAN -kilpailu.

Tapahtumaan on saapumassa noin 1000 osallistujaa, joista iso osa on kansainvälisiä urheilijoita. Tapahtuma näkyy ja kuuluu alueella jo edellisestä sunnuntaista alkaen, kun kisakylä alkaa rakentumaan ja osallistujat tukijoukkoineen saapuvat alueelle treenailemaan ja nauttimaan olostaan. IRONMAN kisakylä on avoinna torstaista sunnuntaihin 11.-14.8.2022 ja se sijaitsee Piazzan ja Break Sokos Hotel Tahkon välisellä piha-alueella.

Yleisön P-alue: Tahko Event Park, josta kävellen Tahko Span liikenneympyrän kautta ja hotellin takaa kohti kisakylää. Tapahtuman aikana taksitolpat sijaitsevat kisakylässä Kotipizzan edessä sekä Pub Karhun edessä, Event Parkin vieressä.

Yleisöä toivotaan paikalle sankoin joukoin

Kilpailun seuraaminen on yleisölle maksutonta ja triathlon tunnetusti parasta paikan päällä. Kannustamisesta saa valtavasti voimaa pitkään kilpailupäivään ja kompaktin kokoisella Tahkolla katselupaikkoja onkin runsaasti. Kokosimme tähän muutamia vinkkejä parhaille paikoille. Katso myös ravintoloiden aukioloajat.

Uinti: Piazzan terassi, Tahkolahden rannat ja laiturit + uimarannan nurmialueet

 • Rolling start -lähdöt klo 07:15-07:30 välillä

Pyöräily: Kilpailijat starttaavat pyöräilyosuudelle Tahkolahden P-alueen vaihtoalueelta, jonne kärkeä odotellaan uinnista noin klo 08:05 alkaen. Itse vaihtoalue on suljettu muilta kuin kilpailijoilta, mutta vauhdikasta menoa ja vaihtoalueelle nousua voi seurata aitojen ulkopuolelta. Myös pyöräreitti on suurelta osin suljettuna muulta liikenteeltä, mutta kannustusta toivotaan kaikkialle reitin varrella oleviin risteyksiin, Sääskiniementien kevyen liikenteen väylille, bussipysäkeille ja talojen pihoihin.

Juoksu: Kärkeä odotellaan juoksuosuudelle noin klo 13 jälkeen ja Tahkon keskustassa juoksua voi seurata esimerkiksi Piazzan terassilta, piha-alueelta, Hophausin terassilta ja Tahkon Span ympäristössä. Piazzan ja Hophausin väliselle maalisuoralle ensimmäisiä kilpailijoita saapuu arviolta noin klo 16:15. Maali on avoinna klo 24:00 saakka.

KILPAILUN AIKATAULUT

IRONMAN Village on avoinna torstaista sunnuntaihin. Katso kisaviikon ja kilpailupäivän aikataulut.

Lue lisää

Turvallisuus reittisuunnittelun kärkenä

Tapahtuma ja sen reitit on suunniteltu yhdessä viranomaisten, Kuopion kaupungin ja alueen yritysten kanssa. Reittisuunnittelussa on priorisoitu turvallisuus ja yleisöystävällisyys sekä pyritty minimoimaan haitat alueen asukkaille ja tienkäyttäjille. Suuren osallistujamäärän sekä kilpailijoiden ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden takaamiseksi kilpailun pyöräilyosuus ajetaan muulta liikenteeltä täysin suljetulla maantiellä. Sulkualueella liikennettä ohjaa yli 100 paikallista liikenteenohjaajaa ja toimintaa valvoo poliisi.

Huomioittehan, että sulkualueella on valvottuja ylityskohtia ja kiertoteitä sekä kattavasti alempaa tieverkostoa. Talouksia, joille kiertotietä ei pystytä järjestämään, on todella vähän.
Hälytysajoneuvoilla on tehtävällä ollessaan pääsy reitille aivan normaalisti.  

Rajoitukset tieliikenteessä la 13.8. klo 07:30-17:30

Tahkolle ja Tahkolta pois pääsee kulkemaan autolla koko päivän ajan: liikenne ohjataan Nilsiästä Simolan ja Golden Resortin kautta, josta Sieraniementien risteyksestä Sääskiniementien ensimmäiseen liikenneympyrään saakka on käytössä vain yksi ajokaista ( klo 7.30-17.30 ) alennetuin nopeusrajoituksin. Varaa siis alueella liikkumiseen hieman enemmän aikaa. 

Lauantain 13.8.2022 tiesulku vaikuttaa suurimmin seuraavilla tieosuuksilla:

 • A-sektori ( kartassa punainen )
  • Tahkolaaksontie välillä Tahkolaakson P-alue – Paloaseman liikenneympyrä
   • Molemmat ajokaistat suljettu klo 7.30-17.30
  • Sääskiniementie ( 5775 ) välillä paloaseman liikenneympyrä – Sieraniementien risteys
   • Käytössä vain toinen ajokaista, autoilijoita ohjataan ajamaan vuoroajoperiaatteella
   • Varaa alueelle saapumiseen hieman enemmän aikaa kuin normaalisti, noin 10min
 • B-sektori ( kartassa musta )
  • Sääskiniementie ( 5775 ) välillä Sieraniementie ( Safaritalo ) – Varpaisjärventie
   • Molemmat ajokaistat suljettu klo 7.30-17.30
   • Liikenne ohjataan Golden Resortin ja Simolan kautta Nilsiään. 
  • Varpaisjärventie ( 577 ) välillä Pajujärventie 5762 – Lukkarilantie 576 risteys
   • Molemmat ajokaistat suljettu klo 08.00-17.30
 • C-sektori ( kartassa oranssi )
  • Lukkarilantie ( 576 ) välillä Nilsiäntie 577 – Kuoppaharjuntie
   • Molemmat ajokaistat suljettu klo 8.30-16.30

Kysyttävää liikennejärjestelyistä tai tarve päästä liikkumaan? Otathan ennakkoon yhteyttä liikenne(at)ironman.com

Vesiliikennettä rajoitetaan uinnin ajaksi

Kilpailun uintiosuuden turvaamiseksi on myös kaikilla muilla kuin tapahtumaan liittyvillä vesikulkuneuvoilla liikkuminen kielletty Tahkolahdella 13.8.2022 klo 06:00-11:00 välisenä aikana ( Dnro TRAFICOM/89422/05.01.26.02/2022 ). Huomioithan nämä rajoitukset mikäli olet saapumassa alueelle veneellä. Mikäli saavutte veneellä klo 11:00 jälkeen, huomioittehan sillalla liikkuvat juoksijat noin klo 13-24. Sillalla ja vesillä liikkumista valvoo tapahtuman organisaatio.

Tahkon silta pyritään pitämään avoinna koko kilpailupäivän ajan, turvallisuus huomioiden. Lyhyitä katkoksia sillalla kulkemiseen voi tulla esimerkiksi uinnin lähdön aikaan aamulla sekä pahimpien ruuhkahuippujen aikaan. Annathan tilaa kilpailijoille sillalla kulkiessasi.

Tapahtuman reittikartat

Muutokset bussilinjan 61T -aikatauluissa

Kuopiosta Siilinjärven kautta Tahkolle ajava bussilinja 61T kulkee koko päivän lauantain poikkeusreitillä Varpaisjärventien ollessa suljettuna välillä Nilsiä-Tahko seuraavasti: Nilsiä linja-autoasema – Nilsiäntie – Simolantie – Kalkkisalmentie – Petäjälammentie – Sääskinimentie – Tahko.

Kuopio-Varpaisjärvi -linjaa 55 Kuopio-Varpaisjärvi ei lauantaina 13.8.2022 liikennöidä ollenkaan.

Molemmat bussilinjat palaavat normaaleille reiteilleen sunnuntaista 14.8.2022 alkaen.